Johan Nilsson

Månförmörkelse på Stöttingfjället

Åter på Stöttingfjället gick den mesta tiden åt till att renovera och måla hus men på kvällen den 27 juli tog vi lite ledigt, då skulle det nämligen vara en månförmörkelse.
Jag hade räknat ut att runt 22.30 skulle den röda månen komma upp över horisonten, till skillnad mot när vi såg detta senast så skulle månen vara förmörkad redan när den blev synlig.
Då det inte blir riktigt mörkt på dessa breddgrader så var ju frågan om vi skulle kunna se något överhuvudtaget.
När vi kom upp till grillkåtan var det redan flera intresserade på plats, inte bara personer utan en himla massa myggor och jag tror inte de var intresserade av det kommande skådespelet, de vara riktigt besvärliga.
Klockan blev 22.30 men ingen måne syntes till, klockan blev 23.00 fortfarande ingen måne och vid detta laget hade några redan gett upp medans några nya hade anslutit. Men klockan 23.10 fick vi syn på en svagt rödaktig måne och den hade redan kommit ganska högt upp, det var antagligen disigt närmast marken och det var det som gjorde att vi inte sett den tidigare.

Äntligen blev den synlig väldigt svag men ändå…

Den totala månförmörkelsen var nu passerad och vi började se mer och mer av månen

Så här såg det ut från vår utsiktsplats

När vi såg detta 2015 var det tidigt på morgonen och jag hade inte tid att titta på när månen kom tillbaka ur förmörkelsen men det fick jag möjlighet att göra nu.
Så här så såg den ut cirka 15 minuter efter att vi fått syn på den

Blodröd måne

Efter ytterligare 30 minuter var det inte så mycket kvar av förmörkelsen…

Bara lite kvar av förmörkelsen

Vid det här laget var det bara entusiasterna kvar, jag och myggen, men om jag nu stått där så länge så kunde jag ju lika gärna vänta tills förmörkelsen var helt borta och det vara den strax efter halv ett.

Månförmörkelsen är över…

Sammanfattningsvis kan man väl säga att för att den röda månen skall komma till sin rätt behöver det vara riktigt mörkt men det var helt OK detta också 🙂

Kvällen efter var det återigen en röd måne men inte någon förmörkelse och inte riktigt samma röda färg heller men fin var den…
Som vanligt gäller att klicka på bilderna om de önskas i lite större format

Månuppgång den 28 juli