Johan Nilsson

På jakt efter Perseiderna

Bilderna i detta inlägget gör sig bäst i ett lite mörkare rum och klicka gärna på bilderna för lite förstoring.
I mitten av augusti skulle det vara läge att fotografera meteorer då Perseiderna  skulle vara som flest.  Riktade kameran åt det håll där det skulle vara störst chans att få med några och sedan var det bara att hoppas.
Det är långt ifrån optimalt att fotografera från balkongen med allt störande ljus runt omkring (men det är bekvämt) så som en avslutning riktade jag kameran åt det hållet där det var som mörkast, nästan rakt upp.
Dagen efter tittade jag på bilderna, nej jag hade inte fått med några meteorer utan de enda strecken var satelliter.
På några av de sista bilderna jag tog var det en satellit och bredvid den var det något som inte såg ut som en stjärna, vad var nu detta…..

Denna bilden var det, strecket från satelliten pekar rakt på…

Jag hade hört att man skulle kunna se Andromedagalaxen och ungefär var men inte hittat den eller kanske inte vetat vad jag skulle leta efter.  Nu av en tillfällighet hade jag hittat den – kvällen efter tog jag ytterligare några bilder denna gången med lite förstoring.

Det lite suddiga i mitten är Andromedagalaxen

Andromedagalaxen ligger ca 2,5 miljoner ljusår härifrån, det vill säga ljuset vi ser nu har varit på väg i ca 2,5 miljoner år  – lite svårt att greppa….
Finns fina bilder av den på nätet, kolla gärna.