Johan Nilsson

Årets sista…

Nu är det snart bara en timme kvar av år 2020, ett väldigt annorlunda år.  Det har inte blivit speciellt mycket fotograferat och många av bilderna är tagna från balkongen eller i trakten kring Vättern.
Men även från balkongen kan man hitta lite spännande motiv, en komet (Neowise),  Andomedagalaxen (även om den är liten på bilden) och nattlysande moln.
De sista månaderna har mest bjudit på grått och mulet väder så när det på juldagen var sol och på kvällen stjärnklart så var det ju läge att ge sig ut.
Vi avslutade dagen uppe vid Dumme mosse, lite snö på träspången och ett rejält månsken gjorde att vi inte behövde använda oss av pannlamporna på vår väg ut på mossen. Månskenet ställde till det lite när man skulle fotografera men det var ju stjärnklart så man skall inte klaga.

Dumme mosse – Plejaderna uppe till höger, Orion lite längre ner mot mitten och Jupiter och Saturnus lågt vid horisonten.

Årets sista bilder tog jag på månen när juldagen övergått till annandag, detta är den sista av dessa och lite passande är att den har nummer 9999 så nästa år börjar vi om på 1.

Årets sista bild