Johan Nilsson

Kullen

I år återtog vi efter några års pandemiuppehåll vår tradition att resa till Skåne några dagar. Ett (minst) besök på Kullen hör till så även i år. Det hade blåst och blåste fortsatt väldigt mycket västerifrån och jag hade läst att då kunde man få se fåglar som normalt lever ute till havs även inne vid kusterna. Det satt ett ganska stort gäng med fågelskådare en bit ner så det var fler än jag som hade koll på detta. Vi gick lite längre ner innan vi satte oss för att se om vi kunde se vad det tittade efter.

Det var väldigt många fåglar ovanför och på vattnet så det måste varit mycket fisk och andra godsaker att ta för sig av. Det var måsar och trutar och bland alla dessa fick vi också syn på den här.

Havssula

Detta var troligen en av de fåglar som fågelskådarna spanade efter och det var första gången jag såg dem vid Kullen. Vi såg sedan att den var med på en av de skyltar som berättade om vilka fåglar man kunde se så den var inte helt ovanlig. Vi hade tidigare sett den när vi var på Island så jag kände iallafall igen den.
Det är en skicklig flygare och trots sin storlek, vingbredd på 170 – 190 cm, flög de emellanåt lågt mellan vågorna.

Inte mycket marginal..

Försökte fotografera en som dök men det gick inget vidare, när de dyker från hög höjd fäller de ihop vingarna bakom kroppen och blir som en pil som försvinner rakt ner i vattnet.

Lättare att fotografera dem när de kommer upp

Tyvärr drabbades många fåglar av fågelinfluensan senare på sommaren, bland annat många Havssulor men de här levde i alla högsta grad.

Häftiga fåglar som var kul att se och fotografera

Men det var inte bara fåglar i vattnet fast det såg jag först när jag kom hem och tittade på bilderna, kolla i mitten av bilden här under, klicka för att förstora.

Tumlare

Som tidigare nämnts, det blåste rejält…

Vid Kullen