Johan Nilsson

En kväll i slutet på juli

När det är klara kvällar på sommaren brukar jag ta en extra koll på natthimlen för att se om det finns några Nattlysande moln. Oftast gör det inte det men den här kvällen i slutet på juli var det annorlunda.

Så här såg det ut när jag fick syn på dem

På ett tidigare ställe i bloggen har jag skrivit lite om dem men för den som inte orkar bläddra blir det en repris.
Nattlysande moln eller Noctilucent clouds som de kallas på engelska kan man se lysa på natthimlen på sommaren. De bildas på ca 80 kilometers höjd och består av mycket små iskristaller som har bildats kring stoftpartiklar från meteoritdamm. Molnen kan även finns där på dagen men då går det  inte att se dem för att himlen är för ljus, de syns först när solen lyser på dem efter att den gått ner under horisonten.
Cirka en timme senare när solen sjunkit ytterligare träffade strålarna de moln som var lite längre ifrån.

En stund innan midnatt